Houserules

Az ötödik kiadás szabályrendszere rendkívül egyszerű és letisztult. A korábbi kiadások ismeretében szinte minden magától értetődő. Azonban néhány szabályra talán mégiscsak érdemes felhívni a figyelmet. Ezen felül több opcionális szabályt is használunk, ezeket egybe összegyűjtöttem nektek.

Megterhelés

Str x5 lbs a light load felső határa.
Str x10lbs encumbered, ekkor -10 a movement speedre.
Str x15lbs a heavily encumbered, ekkor -20 a speedre és disadvantage minden Str, Dex vagy Con alapú ability checkre, támadásra vagy mentődobásra.
Str x30 lbs a push, drag or lift felső határa.
Forrás: PHB, p 176

Körönkénti kezdeményezés

Kör elején bejelenti mindenki milyen akciót fog használni, majd annak fényében dob kezdeményezést. Ha rá kerül a sor, akkor csakis a bejelentett akciót használhatja, vagy semmilyen akciót nem használ. A mozgást nem kell előre bejelenteni, azt mindenki akkor dönti el, amikor rá kerül a sor.

A kezdeményezésre a következő módosítók vannak:

 • Spellcasting mínusz a varázslat szintje
 • Nehézfegyver -2
 • Könnyű vagy finesse fegyver +2
 • Kétkezes fegyver -2
 • Loading ranged weapon -5
 • Apró lény +5
 • Kis lény +2
 • Nagy lény -2
 • Huge lény -5
 • Gargantuan lény -8
  Ha valaki többet cselekedik, az eltérő bónuszok összeadódnak (pl varázsol és fegyverrel is támad). Egy kis lény könnyű fegyverrel.
  Döntetlennél egyszerre történik a két cselekvés.
  Forrás: DMG, p 271 “Speed Factor Initiative” variant rule

Cselekedetek harcban

Minden karakternek egy (standard) akciója van egy körben, és egy bónusz akciója. Bónusz akciókat az osztályképességek és effélék adnak. Ezektől függetlenül mindenki mozoghat a körében. Két köre közt pedig egy reakciót lehet tenni.

Harc és mozgás

Minden körben az akcióid mellett lemozoghatod a mozgás alapértékedet. Ha ennél többet akarsz mozogni, akkor a Dash akciót kell választani. Az akciódat a mozgásod során bárhol megejtheted, ha többet támadsz azt tetszés szerint eloszthatod (például: mozogsz 10et, ütsz, mozogsz 5-öt, ütsz, mozogsz még 10-et).
Attack of Opportunity azért jár, ha elhagyod egy közelharci ellenfél reach-ét. Ha a reachén belül mozogsz, akkor nem.

Szövetséges mezején át lehet haladni, de difficult terrainnek számít (vagyis dupla a mozgásköltség). Megállni viszont csakis üres mezőn lehet.

Felállni prone állapotból a mozgás értéked felét használja el.

Mozgás során ingyen lehet egyszer „interact with objects” cselekedetet tenni, de a második már rendes action-be kerül. Példák erre:

 • ajtó kinyitása
 • ajtó becsukása,
 • kulcs elfordítása
 • fegyver előhúzása
 • potion elővétele hátizsákból
 • földről fegyver felvétele
 • megenni egy harapásnyi kaját
 • meginni egy flaskát
 • kioltani egy kis lángot
 • átadni egy tárgyat másvalakinek
Ready action

Előre meg kell mondani a trigger feltételt és a reakciódat is. Amikor bekövetkezik eldöntheted, hogy reagálsz-e. Ready elhasználása reactionnek számít, amiből csak egy lehet körönként. Varázslat readyzése concentrationnek számít.

Támadás és sebzés

Távoli támadást leadni, legyen szó lőfegyverről vagy varázslatról, nehéz, ha egy ellenség közelharcban van veled. Disadvantage a támadódobásra, ha 5’ közelben van aktív ellenség.

Critical hit: természetes 20-ason. Nincs threat és confirmation, ha természetes huszast dobtál, akkor kritikust ütöttél. Kétszer dobod a kockákat, beleértve a bónusz kockákat is (tolvajok rejoice!). Viszont nem duplázza a flat bónuszokat.

Nincs negatív hp, csak 0. Ha a támadás nem csak hogy 0 alá vinne, hanem a max hp-d mínusza alá, akkor az azonnali halál (vagyis egy 6 max hp-s varázslót aki épp 3 hp-n van egy 9 hp-t sebző pofon azonnal megöli).
Ha 0 hp-ra kerül valaki, akkor dobálni kell a death save-et, három elrontottnál meghalsz, három sikeresnél stabilizálódsz. A death save egy módosító nélküli dobás 11-es célszámra, vagyis 50% esély.
Ha 0 hp-n lévő karakter újra sérül, akkor az elrontott death save-nek számít és megszűnik a stabilizált állapotva, ha volt. Itt is érvényes az azonnali halál feltétele, vagyis ha 0 hp-n belédsebzik a max hp-dat egy ütéssel, azonnal meghalsz.

Gyógyulás

Minden karakternek van egy hit dice poolja, ami megegyezzik azzal a hit dice-al, amivel a max hpját dobta. Tehát egy 2. szintű tolvaj / 2. szintű mágusnak 2d6+2d8 a HD poolja. Short rest végén ebből a poolból lehet használni. Megmondod, milyen kockákat használsz el, azokkal dobsz és annyit gyógyulsz. A con bónusz hozzáadódik kockánként a gyógyulásba.
Minden long rest végén a HD pool felét kapod vissza (felfelé kerekítve).
Forrás: PHB, p 186

A long rest nem gyógyít teljes hpra, csupán a fentebb leírt módon tölti vissza a HD poolt. Természetesen a long rest végén is lehet HD poolt használva gyógyulni.
Forrás DMG, p 267, Slow natural healing variant.

Súlyosabb, maradandóbb sérülésekből a recuperating révén lehet kigyógyulni. Három napnyi pihenés után kell dobni, egy Con próbát DC 15-re. Amennyiben sikeres, akkor kigyógyult egy olyan hatásból, ami megakadályozza a hp visszakapását vagy a következő napra advantage-el dobhat egy betegség vagy méreg ellen, amitől már szenved.
Forrás PHB, p 187

Nyugodt körülmények

Kellően nyugodt körülmények közt lehet d20 helyett 3d6-tal dobni a képzettségpróbákat. Például ha valaki kalandok közt szakmájával foglalkozik, vagy bőséges idővel rendelkezve néz át egy irattárat és efféle helyzetekben.
Háziszabály

Karakterpont alapú fejlődés

Külön oldalon olvasható.
Háziszabály

Houserules

Through Nine Worlds Acheron Acheron